Miten aurinkosähköjärjestelmä toimii?

Aurinkosähkön tuottaminen aurinkopaneeleilla on helppoa ja huoletonta. 

solanlaeggning ritning

Aurinkosähkön tuotto on noin 5-10% hyödynnettyäsi kotitalousvähennyksen. Tarkka tuotto riippuu aurinkosähköjärjestelmän yksikköhinnasta (€/Wp) sekä sähkön hinnasta. Sähkön hintaan vaikuttaa omakäyttöaste kerrottuna ostetun sähkön hinnalla + verkkoon menevän sähkön osuus kerrottuna myydyn sähkön hinnalla.

Ostamme tuottamasi sähkön arvonlisäverottomaan spottihintaan, josta vähennetään marginaali 0,35c/kWh sekä 0,07c/kWh siirtomaksu sähköverkkoon. Esimerkiksi jos meneillään olevan tunnin spottihinta on 45€/MWh mikä tarkoittaa 4,5c/kWh, saat 4,5c -0,35c – 0,07c = 4,08c/kWh tai 40,8€/MWh. Itsekäyttämäsi sähkön osuus on huomattavasti arvokkaampi välttyessäsi siirtomaksuilta ja veroilta.

Aurinkopaneelien takaisinmaksuaika riippuu järjestelmän hinnasta, koosta, tuotantoympäristöstä, sähkönhinnasta sekä koroista. Yleinen takaisinmaksuaika on 10-30 vuotta. Laskiessamme takaisinmaksuaikaa huomioimme, että invertteri tulee vaihtaa noin 15 vuoden jälkeen sekä paneeleiden tehon heikkenemisen takuuehtojen minimivaatimusten mukaisesti. Aurinkovoimalan ollessa kokonaan takaisinmaksettu on se edelleen täysin toimiva ja tuottaa ilmaista sähköä vuosia eteenpäin! Koska aurinkoenergiajärjestelmä on riskitön investointi ilman suurempaa fyysistä kulutusta tai huoltotarvetta, on tuotto tai elinkaarikustannukset tuotetulle sähkölle olennaisempia termejä kuin suora takaisinmaksuaika.

Yksityishenkilö voi saada kotitalousvähennystä 40 % aurinkopaneelien asennustyön osuudesta, kuitenkin enintään 4500€ taloutta kohti tai 2250€/henkilö. (www.vero.fi) Maatilat voivat saada aurinkovoimalan hankintaan tukea jopa 40% kokonaisinvestoinnin verottomasta osuudesta edellyttäen, että suurin osa tuotetusta sähköstä käytetään maatilassa. Tuen määrän tulee tällöin olla vähintään 7000€. (www.mavi.fi) Yrityksillä on mahdollisuus saada tukea 20% kokonaisinvestoinnin verottomasta osuudesta. Tämän toteutuakseen tulee verottoman investointisumman olla vähintään 10 000€ ja takaisinmaksuajan 10 - 15 vuotta. (www.tekes.fi)

Lupa-asiat ovat kunnista ja kaupungeista riippuvaisia. Joissakin kunnissa tarvitaan ainoastaan ilmoitus rakennusvalvontaan, kun taas joissakin vaaditaan toimenpidelupa tai rakennuslupa. Oman asuinpaikan rakennusvalvontaan kannattaa olla hyvissä ajoissa yhteydessä varmistaaksesi toivotun asennusajankohdan toteutumisen.

Sade auttaa paneeleiden puhtaana pysymistä huuhtoen pois enimmät havunneulaset ja pölyn. Erityisen likaiset paneelit voi puhdistaa lämpimällä vedellä ja pesuaineella, joka ei jätä jäänteitä paneelin pintaan. Tärkeintä on olla naarmuttamatta tai rikkomatta paneelin pintaa. Talvella paneeleiden päälle mahdollisesti kerääntyvä lumikerros pienentää vuosituotantoa noin 6%, sen ollessa niin pieni osa vuosituotannosta, että paneeleiden naarmuttamisen tai katolta putoamisen riskiä ei kannata ottaa.

Nordic Sunrisen asentaa Katternöryhmän oma asennustiimi tai saman tasoinen alihankkija. Kahdesta henkilöstä koostuva asennustiimi asentaa useimmiten yksinkertaisen perusjärjestelmän päivässä. Mikäli sinulla itselläsi on sähköalan koulutus ja oikeudet tehdä sähköasennuksia kotona, voit asentaa aurinkosähköjärjestelmän jopa itse. Tällöin vaadimme käyttöönottokatsastuksen sekä katsastusmuistion, joka tulee toimittaa meille ennen aurinkovoimalan käyttöönottoa. Materiaalitoimituksemme yhteydessä tulevat asentajamme vaihtamaan energiamittarisi malliin, joka voi mitata myös sähköverkkoon tuottamaasi sähköä.

Aurinkopaneelit on mahdollista sijoittaa myös itään tai länteen, tuoton olleessa silloin noin 80% optimaalisesta etelä suuntauksen tuottoon verrattuna, mutta tuotanto on parempi ammu/iltatunteina. Vaihtoehtoiset asennustavat ovat maa-asennus etelään tai seinäasennus eteläpäätyyn. Asennus lounaaseen tai kaakkoon ovat melkein yhtä hyviä kuin etelään. Järkevin vaihtoehto riippuu kulutuksesi ajankohdasta ja asennuspaikan sopivuudesta aurinkopaneeliasennukseen ja kaapelointiin. Meidän aurinkosähköjärjestelmämme kahdelle paneeliryhmälle voidaan asentaa joko itä/länsi ilmansuuntaan tai samaan ilmansuuntaan molemmille puolelle kattolyhtyä.

Aurinkopaneeleiden taataan tuottavan 80% nimellistehosta yhä 25 vuoden jälkeen. Käytännössä aurinkopaneeleiden elinikä on huomattavasti tätä pidempi, jopa 30-50 vuotta. Invertterin takuu on seitsemän vuotta, ja se luultavimmin tulee vaihtaa kerran paneelien eliniän aikana. Saadakseen seitsemän vuoden takuun Fronius invertterille tulee asiakkaan rekisteröidä se valmistajan kotisivuilla.

Aurinkopaneeleilla on 12 vuoden tuotetakuu ja 25 vuoden lineaarinen tuotantotakuu, mikä takaa aurinkopaneeli tuottavan 25 vuoden jälkeen vähintään 80% siitä mitä se tuottaa uutena. Fronius invertterillä on kahden vuoden täyshuoltotakuu, joka voidaan rekisteröinnin yhteydessä kustannuksetta pidentää viiden vuoden tuotetakuulla tai kolmen vuoden täyshuoltotakuulla, yhteensä seitsemän tai viisi vuotta. ABB invertterillä on viiden vuoden tuotetakuu. Telineillä ja kiinnikkeillä on 30 vuoden takuu ja asennustyöllä on yhden vuoden takuu. Takuu ei kata force majeuren yhteydessä, esim. salamaniskusta johtuneita vahinkoja.

Nordic Sunrisen avulla on aurinkosähkön tuottaminen helppoa, huoletonta ja ennen kaikkea älykästä. Aurinkosähköjärjestelmäämme kuuluu älykäs tuotannonvalvontajärjestelmä, joka mahdollistaa reaaliaikaisen tuotannonseurannan älypuhelimella. Puhelimeen asentamasi sovelluksen avulla voit seurata tuotantoasi ja saat myös parhaiten hyödynnettyä tuottamasi energian. Järjestelmääsi valvovat myös meidän ammattilaiset – voidaksemme taata, että mahdolliset virheet korjataan välittömästi. Tuotannonvalvontajärjestelmään on jo varaus älykkääseen kuormanohjaukseen, tarkoittaen että kuormia voi tulevaisuudessa ohjata parhaan aurinkosähköajankohtaan tai halvimpaan pörssisähkön ajankohtaan – suurimpaan säästöön aikaansaamiseksi. Ohjattavat kuormat voi olla esimerkiksi lämminvesivaraaja, lämpöpumppu tai lataukseen kytketty sähköauto. Aurinkopaneelijärjestelmämme ovat saatavilla myös akulla varustettuna. 

Vakiopaneelimme on mitoiltaan 1,6 x 1 m ja painaa 18,2 kg. Preemiumpaneelimme on mitoiltaan 1,77m x 1,05m ja painaa 21,5kg.

Gef Vision™ on energianhallintajärjestelmä, joka tällä hetkellä koostuu kolmesta eri osasta. Perusosa, joka tulee vakiona aurinkoenergiajärjestelmän mukana, on Gef Vision™ Tuotannonseuranta, joka on helppokäyttöisempi ja korvaa Froniuksen oman Solar Webin. Tuotannonseurannan avulla pystyt näkemään mobiiliapplikaatiolla reaaliaikaisesti omakotitalon aurinkopaneelien sen hetkisen tuotannon. Tuotannonseuranta on mahdollista laajentaa kulutusmittauksella ja kulutusohjauksella, jolloin pystyy esimerkiksi ohjaamaan aurinkopaneelien ylituotantoa lämminvesivaraajaan. Omakäytön lisääntyessä saadaan aurinkoenergiasta parempi hinta ja lyhyempi takaisinmaksuaika.

 

Gef Visionilla™ on oma internetyhteys, joka kommunikoi DNA NB-iot verkon kautta. Palvelu on maksuton ensimmäiset kolme vuotta, jonka jälkeen loppuasiakas voi halutessaan jatkaa palvelun tilaamista. Kolmen vuoden jälkeen tuotannonseurannan hinta on 40€/vuosi, eli 3,33€/kk sisältäen arvonlisäveron. 

Aurinkopaneelien tuotto painottuu kesään ja keskipäivään. Omakäyttöosuuden ollessa noin 75% päästään järkevään takaisinmaksuaikaan. Jos sinulla on kulutusta kesäisin keskipäivisin, esimerkiksi altaan lämmitys, talon viilennys ilmalämpöpumpulla tai sähköauton lataus, voit mitoittaa taloosi isomman aurinkovoimalan. Yleisesti 12 – 24 paneelia riittää omakotitalolle. Yrityksille, koosta riippuen, voidaan tarvita jopa satoja aurinkopaneeleita kesäaikaiseen peruskuormaan. Helpoiten mitoitat aurinkosähkököjärjestelmän ottamalla yhteyttä aurinkopaneelimyyjiimme.

Vakiopaneelien kennot ovat monikiteisestä piistä, premiumpaneelissa kennot ovat puolitetuista yksikiteisestä piistä. Yksi premiumpaneeli on peroiaatteessa kuin kaksi pienempää aurikopaneelia rinnakkaiskytkettynä, jolloin sisäiset häviöt ovat pienemmät. Käytännössä premiumpaneeli on järkevä kun on tarvetta isompaan järjestelmään ja asennuskelpoista kattopinta-alaa on rajoitettu määrä. Premiumpaneeli on lisäksi kosmeettisesti edustava sen kokomustan värin ansiosta. Vakiopaneelin kehys on alumiinia ja kennot sinisiä pienellä nyanssivaihtelulla valkoisella taustalla.

Käytännössä on todettu, että marras, joulu ja tammi ja ensimmäinen puolisko helmikuun aikana aurinkosähköjärjestelmä ei tuota sähköä lainkaan. Jos maisema sallii (vähäistä varjostumista auringon olleessa matalalla) ja paneelien lumet saa turvallisesti poistettua, voidaan odottaa pientä tuotantoa helmikuun toisella puoliskolla keskipäivän aikana. Päivien pidentyessä tuotantotunnit lisääntyvät ja maaliskuun tuotanto on jo verrattavissa syyskuun tuotantoon, huhtikuun tuotanto olleessa jo kesälukemissa. Lumiheijastuminen voi olosuhteista riippuen lisätä kevättuotantoa.

Aurinkopaneelit tuottavat eniten sähköä toukokuussa, kesäkuussa ja heinäkuussa. Tuotanto on suhteellisen korkeaa myös huhtikuussa ja elokuussa, ollen lähes kesän tasolla. Tuotannon huipputeho on maaliskuussa ja syyskuussa yhtä korkea kuin kesäisin, mutta mitä lyhyemmiksi päivät muuttuvat, sitä lyhyempi on myös vuorokauden tuotantoaika. Puolet lokakuusta ja helmikuusta on tuotanto ainoastaan marginaalista. Käytännössä et voi odottaa juuri lainkaan tuotantoa marraskuussa, joulukuussa, tammikuussa ja helmikuun ensimmäisillä viikoilla.

Paketit ja hinnat -sivulla voit kokeilla kuinka paljon aurinkoenergiajärjestelmäsi tulisi maksamaan ja mitä se vuositasolla suunnilleen voisi tuottaa. Hintaan sisältyy aurinkopaneelien vakioasennus harjakatolle. Lisäkustannuksia voi tulla erityisen pitkistä kaapelivedoista, kaivuutyöstä, muutoksista sähkökaapissa, paneelien vaaka-asennuksesta, asennuspaikan kaukaisesta sijainnista, vaikeakulkuisista asennuspaikoista, rakennustelineistä ja telineistä tasaiselle katolle sekä Gef Visionin laajennetuista käyttöominaisuuksista. Aurinkopaneelien toimitusaika on yleensä kaksi viikkoa tarjotun aurinkopaneelijärjestelmän tilausajankohdasta. 

Avaimet käteen

Helpoin tapa ottaa aurinkosähköjärjestelmä käyttöön

1. Pyydä tarjous tai ota yhteyttä aurinkosähkömyyjäämme

Aurinkopaneelien hinnat löydät kotisivuiltamme, mutta mikäli olet epävarma paneelien määrästä tai haluat jutella valikoimastamme tarkemmin, palvelemme sinua mielellämme. Tavoitat aurinkosähköjärjestelmiemme myyjät niin puhelimitse, sähköpostitse kuin verkkosivujemme tarjouspyyntölomakkeen kautta. Otamme yhteyttä sinuun kahden arkipäivän sisällä keskustellaksemme muun muassa kiinteistösi kattomateriaalista, aurinkopaneeleiden ilmansuunnasta ja toivomastasi toimitusajasta. 

 

2. Vierailemme asennuspaikalla 

Jotta voimme tarjota toimivinta ja kustannustehokkainta ratkaisua juuri sinun kohteeseesi, on tärkeää, että tiedämme asennusrakenteiden kunnon ja mitat. Samalla voimme tarkistaa missä mittarikeskus sijaitsee ja miten esimerkiksi saamme yhdistettyä aurinkojärjestelmän Gef Vision™ -tuotannonseurantajärjestelmään. 

 

3. Tutustu saamaasi tarjoukseen ja tarkista tarvittavat luvat

Toimitamme kaikki aurinkopaneelijärjestelmämme avaimet käteen -periaatteella. Tarjouksemme sisältää kaikki tarvittavat osat ja tarvikkeet, jotka olemme räätälöineet juuri sinun tarpeidesi ja toiveidesi mukaan. Tarjouksen mukana on myös ehdotettu asennusajankohta, jonka voit vahvistaa hyväksyessäsi tarjouksen. Tarkasta kuntasi rakennusvalvonnasta tarvitseeko aurinkosähköjärjestelmäsi asentamiseen rakennuslupa, toimenpidelupa vai pelkkä ilmoitus.  

 

4. Aurinkopaneelijärjestelmäsi asennetaan

Asentajamme saapuvat paikalle asentamaan aurinkosähköjärjestelmäsi sovitun mukaisesti. Asennuksen ollessa valmis on uusi tuotantojärjestelmäsi käynnissä, ja voit vihdoin alkaa nauttimaan omasta sähköntuotannostasi.  

Oletko jo Herrfors Verkon asiakas?

Aurinkopaneelilaskurimme avulla voit laskea kuinka paljon voit säästää sähkökustannuksissa Nordic Sunrise aurinkopaneelien avulla. Simulaattori suorittaa laskutoimituksia leveysasteemme keskimääräisten aurinkotuotantotietojen avulla. Valitse sähköyhtiösi valikosta aurinkolaskuriin päästäksesi.

 

 

Säästä, ohjaa, seuraa

GEF Vision™ -tuotannonseurantapalvelu on ratkaisu tehokkaampaan aurinkosähkön hyödyntämiseen. Säästä sähkölaskussa ohjaamalla aurinkopaneeliesi tuottama ylituotanto omaan käyttöön GEF Vision™ -palvelulla. 

 

Lue lisää Gef Vision -palvelusta

Mitä on aurinkoenergia? 

Aurinkoenergia on auringon säteilemän energian hyödyntämistä sähkö- tai lämpöenergiana. Aurinkoenergia on ympäristöystävällinen tapa tuottaa sähköä omaan käyttöön ja se vähentää riippuvuutta uusiutumattomista energianlähteistä. Aurinkoenergian suosio Suomessa on kasvamassa, ja aurinkosähkötuottajien määrä kasvaakin päivä päivältä. Aurinkoenergian tulevaisuus on siis kirkas. 


Miten hankit aurinkopaneelit?

Voit pyytää tarjouksen aurinkopaneelijärjestelmästä joko kotisivuillamme tai ottamalla yhteyttä aurinkopaneelimyyjiimme. Valikoimastamme löydät aurinkopaneelijärjestelmiä omakotitaloihin, taloyhtiöihin ja yrityksille. Toimitamme sekä isoja että pieniä kokonaisuuksia avaimet käteen -toimituksella. Ammattitaitomme sähköntuotannosta ja sähköverkoista tekee meistä turvallisen ja luotettavan kumppanin aurinkopaneeleita hankkiessa. 


Aurinkopaneelien hinnat ja niihin vaikuttavat tekijät 

Aurinkopaneelijärjestelmän hintaan vaikuttavat monet tekijät: muun muassa aurinkopaneelien määrä, paneelien teho, ovatko paneelit yksi- vai monikiteisiä, invertterin koko, ja asennuksen vaativuus. Aurinkopaneelien asennukseen on kuitenkin saatavissa tukea ja asennuksesta syntyvistä kustannuksista on mahdollista saada kotitalousvähennystä.